Това е уебсайт на Независим Член на Herbalife. За официалния уебсайт на Herbalife, моля посетете bg.myherbalife.com X

Хранене извън домаОще от Хранене извън дома

За трайни и продължителни резултати се запишете в 13 седмичния ни курс, подобрете здравето си, забавлявайте се с козметичните ни партита, танцувайте с нас и не збравяйте, че без усилия няма постоянни резултати, но с нас усилията ще са ви приятни!
Регистрирай се

   При хранене извън дома е от съществено важно значение да обръщаме внимание на знака Е, който присъства в етикетите. Именно липсата на достатъчно познания в тази област често пъти ни пречи да вземем правилното решение по отношение на храната, която си набавяме. Добавките или адитивите са това, което ни обозначава буквата Е, ето защо тя в действителност е много важна и с огромно значение за цялостното ни здравословно състояние. В тази връзка обаче трябва да се направи още едно важно уточнение, а именно – че добавките в храни и хранителните добавки са две напълно различни понятия, ето защо вторите не са вредни за сметка на първите. Хранителните добавки са добавки в храни, най-често витамини и минерали. За сметка на това другите видове се използват по специфично предназначение, например да съхранят хранителния продукт и да удължат срока му на годност. Това са така наречените и добре известни на всички консерванти.


    Придаването и засилването на цвета на хранителните продукти е друго предназначение, с което се използват добавките в храни. При хранене извън дома този фактор също има огромно значение, ето защо не бива да се игнорира или подминава с лека ръка. Подобряването на вкуса на продуктите отново е процес, който е като цяло вреден, въпреки че на пръв поглед се прилага с цел да се подобри продукта. Това са например овкусителите и киселинните регулатори, които се срещат отново в етикетите на хранителните продукти. Необходимо е също така да се запознаем  и с някои вещества, които се съдържат в различните храни, а и те като цяло са вредни и дори на моменти опасни за здравето. Така например нитратът и натриевият глутамат са две от добавките, които се съдържат съответно в колбасите и във всеки ястия в азиатската държава в Китай. Що се отнася пък до подсладителите, те се използват масово и е доказано, че имат много вредно въздействие върху организма, ако често се консумират продукти с такова съдържание. Съпровождащото синтеза на захарина вещество е това, което преди години стана основание на много специалисти да го определят като един от основните причинители на ракови заболявания.


     Хранене извън дома е пряко свързано със значението на буквата Е в съдържанието на продуктите, защото след нея по традиция има различни цифри и номера. Всички те означават определени неща, които трябва да ни говорят достатъчно ясно какво консумираме. От Е100 до Е 182 добавките са оцветители, като предимно се използват в разтворимите натурални сокове. Чипсовете, солетите и снаксовете с нетрадиционен вкус също са богати на съдържание на въпросните оцветители. От Е 200 до Е290 продуктите представляват консерванти, които също като оцветителите са много вредни. Компоти, лютеници и сокове са само малка част от нещата, които са типични носители на въпросните консерванти. Е621 пък е навсякъде, като представлява мононатриев глутамат. Това е известен подобрител на вкуса, свързан с подсоляването или съответно кисел или дори сладък вкус на продуктите. Всички тези Е-та са ясно изписани на етикета на храните и трябва да се четат подробно от хората.