Това е уебсайт на Независим Член на Herbalife. За официалния уебсайт на Herbalife, моля посетете bg.myherbalife.com X

ИмунитетътОще от Имунитетът

За трайни и продължителни резултати се запишете в 13 седмичния ни курс, подобрете здравето си, забавлявайте се с козметичните ни партита, танцувайте с нас и не збравяйте, че без усилия няма постоянни резултати, но с нас усилията ще са ви приятни!
Регистрирай се

   Имунитетът за организма е много важен, защото благодарение на него той е здрав и надеждно защитен от различните по вид вируси и инфекции, които всеки ден ни атакуват и застрашават начина ни на живот. От латински, терминът буквално означава устойчивост на организма, като тук се имат предвид различните физически и химични реакции, както и патогеничните фактори на заобикалящата ни среда. Защитно – приспособителните реакции на организма са пряко свързани с явлението имунитет, които се развиват в хода на еволюцията. Хомеостазата и нашата генетична цялост са две много важни неща с оглед на правилното функциониране на организма и впоследствие за здравето, като основната цел на имунитета е да направи така, че те да бъдат надеждно съхранени. Това е така без значение от интензивния ход на промените, които настъпват в заобикалящата ни среда. Но ако хората си мислят, че значението на имунитета се ограничава само с това, те грешат, ето защо трябва да научат и за други важни негови аспекти.


    При говорене за имунитет е важно да се отчете ролята на свободните радикали, които имат една основна функция. Тя е обаче от тези, които не оказват благоприятно въздействие върху организма, а са несъмнено с негативни последствия и се изисква взимането на специални мерки, които да предотвратят възникването на по-сериозни последици. Това са отпадните продукти, които пряко засягат процесите на дишането и на обмяната на веществата. Обяснението за тяхната същност може да продължи и с неустойчивите комплекси, които имат склонността да предизвикват верижни реакции на окисляване. Това от своя страна пряко застрашава сигурността и устойчивостта на клетките, които са навсякъде в организма и са важни поддръжници и крепители на здравето. Действието на свободните радикали може да се срещне под различна форма в природата, например посредством ръждясването на метала. В хранителната индустрия това се вижда посредством почерняването на плодовете и гранясването на маслото, а и двете редовно фигурират в консумираните от нас хранителни продукти през деня. Вероятно много хора не могат да намерят общото между ръждясването на метала и процесите на окисление, които протичат в организма ни, но нещата са много сериозни и при това има категорични доказателства.


     Така ако холестеролът в организма се окисли, той в значително по-лесна степен прониква по стените на артерията и това е вече предпоставка за възникването на сериозни заболявания. Всичко това и още много други неща само извисяват още повече ролята и значението на имунитета, който е важен за всеки организъм. Свободните радикали, които са естествените врагове на имунната система, могат за кратко време да увредят клетките до такава степен, че те стават уязвими пред редица вредни бактерии и микроби. В това число влизат и онези бактерии, които са предпоставка за възникването на онкологични заболявания. Едва ли има нужда да се казва, че болести от този род не само се лекуват трудно, но и понякога завършват с фатален край за хората. Антиоксидантите са другата повратна точка при случаите, когато се говори за имунитет. Те осигуряват надеждна защита на клетките, като ги предпазват от окисляване и стабилизират стените им.