Това е уебсайт на Независим Член на Herbalife. За официалния уебсайт на Herbalife, моля посетете bg.myherbalife.com X

Въглехидрати, захар и гликемичен индексОще от Въглехидрати, захар и гликемичен индекс

За трайни и продължителни резултати се запишете в 13 седмичния ни курс, подобрете здравето си, забавлявайте се с козметичните ни партита, танцувайте с нас и не збравяйте, че без усилия няма постоянни резултати, но с нас усилията ще са ви приятни!
Регистрирай се

   Въглехидрати, захар и гликемичен индекс несъмнено са понятия, които говорят много на интересуващите се от воденето на здравословен начин на живот хора. Преди всичко трябва да се знае, че първото от тези три неща ни дава много захар при минимум хранителна стойност. Това се отнася за простите въглехидрати, които като цяло са най-добре познати на хората измежду всички останали видове. Много родители и дори деца са добре запознати с вредата, която носят различните по вид сладки продукти като десерти, шоколади и други. Това обаче далеч не е единственото вредно нещо за организма и точно тук се налага да се обърне специално внимание на случая. Оризът и картофите, които са два от основните вида въглехидрати, също могат да нанесат трайни увреждания на организма при положение, че се стигне до преяждане. След като се запознаем основно с предимствата и недостатъците на въглехидратите, е редно да се обърне внимание и на захарта.


    При разглеждането на проблемите на въглехидрати, захар и гликемичен индекс, захарта има решаващо и определящо значение за здравето ни в дългосрочен план. Така например е редно да си зададем въпроса каква е естествената реакция на организма ни, когато в него постъпи захар в големи количества. На първо място инсулинът е този, който редуцира захарта и донякъде нормализира функциите на организма. Също така обаче се стига до натрупване на захар в областта на мускулите, а почти винаги е засегнат и черният дроб. От своя страна той превръща захарта в мазнини, които впоследствие биха могли да имат пагубни въздействия за здравето. Натрупване на мазнини се наблюдава и в областта на мастните клетки, ето защо вече имаме достатъчно основателни причини да се замислим сериозно над вредата от прекаленото много захар в организма. Но тук вероятно много хора ще си зададат въпроса къде е мястото на понятието гликемичен индекс, който едва ли е добре познат, поне що се отнася до голяма част от мъжете, жените и децата в световен мащаб. Истината е, че той има огромно значение, свързано с правилния подбор на храната,като ни се предоставя специална таблица със специфични указания.


    Въглехидрати, захар и гликемичен индекс – всичко това трябва да се изследва обстойно с цел намирането на възможно най-правилния и балансиран начин на хранене. Индексът в каква степен от определен продукт се стига до покачване на нивото на захар в организма. Инсулиновата реакция на задстомашната жлеза, известна още като панкреас, е друго важно нещо, което има значение при разглеждането  на някое от споменатите вече три понятия. При разискването на проблемите за правилното и разделно хранене, може би е редно да се спомене на кое точно място за пръв път се заговаря за научната обосновка за замяна на храненето. Това се случва в НАСА, който не е известен единствено с многократно провежданите изследвания в открития космос. Няколко на брой са основните аспекти, които имат значение в случая. Например е важно да се постигне балансирана хранителна формула на белтъчна основа, намален обем и пълен набор на хранителни елементи, а също и строг контрол на качеството.